Spouwmuurisolatie: Alles wat je moet weten over isolatie en de prijs

Spouwmuurisolatie (of CWI) kan de hoeveelheid verloren warmte uit uw huis verminderen, uw verwarmingsfacturen verlagen en uw ecologische voetafdruk verkleinen. Het is ook snel en vrij eenvoudig te installeren. Hoe werkt het dan? Is uw woning geschikt? Wie komt in aanmerking om het gratis te laten installeren? Lees verder om erachter te komen…

Meer informatie over spouwmuurisolatie en de prijzen vind je op www.isolatiewerken-jk.be

Hoe werkt Spouwmuurisolatie?

Lucht werkt als een natuurlijke isolator – met andere woorden, warmte reist niet zo gemakkelijk door de lucht. De meeste mensen weten dat de beste manier om je lichaam warm te houden het dragen van meerdere lagen kleding is. Dit komt omdat de lagen lucht daartussen opvangen en stil houden. Spouwmuurisolatie werkt op een vergelijkbare manier. Het wolachtige materiaal dat gebruikt wordt om je huis te isoleren vangt lucht op tussen de vezels om een ‘luchtmatrix’ te creëren. Daarom is spouwmuurisolatie veel effectiever in het vasthouden van warmte dan lege spouwmuren.
spouwmuurisolatie

Hoe weet ik of ik spouwmuren heb?

Voordat u besluit uw spouwmuren te laten isoleren, moet u weten of uw woning deze wel of niet heeft. Een aanwijzing is de leeftijd van uw huis. Mensen zijn over het algemeen begonnen met het bouwen van huizen met lege spouwmuren in de jaren 20 van de vorige eeuw (hoewel sommige huizen al in de jaren 1900 met deze spouwmuren zijn gebouwd). Dit was gebruikelijk tot het midden van de jaren tachtig, toen de bouwvoorschriften bepaalden dat alle nieuwe huizen moesten worden gebouwd met isolatiemateriaal binnen de muren. Dus als je huis tussen 1920 en 1980 is gebouwd, is de kans groot dat je lege spouwmuren hebt.

Als u niet zeker bent van de leeftijd van uw huis, is een andere eenvoudige manier om dat te weten te komen door te kijken naar het baksteenpatroon van uw buitenmuren. In een typische spouwmuur zien alle bakstenen er hetzelfde uit, met de lange zijde van de baksteen zichtbaar aan de buitenkant. Bij massieve muren zullen de bakstenen in een afwisselend lang en kort patroon staan.

Spouwmuurconstructie details. Spouwmuren hebben een gelijkmatig baksteenpatroon, massieve muren hebben een afwisselend patroon.

Wat als uw muren worden bepleisterd of het metselwerk om een andere reden niet zichtbaar is? Kijk dan naar de dikte van uw buitenmuren. U kunt dit eenvoudig doen door naar een deuropening of een raam te kijken. Als die meer dan 260 mm dik is, is de kans groot dat u spouwmuren hebt.

Tot slot, hoe weet u of een vorige eigenaar de spouwmuren nog niet heeft laten vullen? Dat kunt u zien aan uw buitenmuren. Als er al spouwmuurisolatie is aangebracht, ziet u een paar kleine boorgaten in de mortel tussen de bakstenen – die zijn opgevuld en zullen niet erg duidelijk zijn, maar kijk goed en u zult ze zien. Hier zullen de installateurs de isolatie in de muren hebben geblazen.

Als uw spouwmuren al geïsoleerd zijn, ziet u enkele kleine gaatjes in uw buitenmuren die zijn opgevuld.